Aktuális híreink

 Szeptember  Október   November

KERTÉSZKEDÉS OKTÓBERBEN

Ebben a hónapban már számolhatunk az egyre gyakoribb éjszakai fagyokkal. A talajt mielőbb ássuk fel, hogy a téli csapadékot jobban felvehesse és tavasszal könyebben művelhető legyen. Ásás előtt érett komposzttal (4-5 kg/m2 ) szórjuk be a területet és forgassuk bele a földbe. Októberben még ültethetünk gyümölcsfákat, rózsát, díszcserjéket és örökzöldeket. Végleges helyükre kerülhetnek az előnevelt kétnyári- és évelő virágok. A tulipán hagymáknak is ez a legkedvezőbb ültetési időpontja. Az őszi hangulatot otthonunkban is hangsúlyozhatjuk színes kosarak készítésével. A díszkukorica, a szárított virágok (sóvirág, szalmarózsa, rózsa), gesztenye és a dísztökök kiváló kellékek ehhez. A változatos színű és formájú dísztökök jellegzetes őszi dekorációk, a nagyobb méretű termésekből a gyerekek nagy örömmel készítenek töklámpást.
Az összegereblyézett lombot, növényi maradványokat és konyhai hulladékot ne égetéssel semmisítsük meg, inkább készítsünk komposztot. Amellett, hogy értékes komposztföldet nyerünk nem szennyezzük a levegőt és a szomszédokat se haragítjuk magunkra.

KOMPOSZTKÉSZÍTÉS:
A komposztdomb mérete a kerti hulladék mennyiségétől függ. Általában egy 100 x 200 cm-es alapterület elegendő, hogy egész éven át összegyűtsük rá a szerves hulladékot. Lehetőleg félárnyékos helyre és a kert eldugott részében jelöljük ki ezt a parcellát. A hulladékot a mikroorganizmusok 4-5 hónap alatt lebontják és morzsás szerkezetű, humusz képződik belőle. A földigiliszták és az őket kísérő apró teremtmények (ászkák, ugróvillások, százlábúak) az érési folyamat főszereplői. Tevékenységükkel szerves trágyát állítanak elő. Ehhez elegendő nedvességre és időnkénti levegőztetésre, átforgatásra van szükség. Ha a komposzt büdös, akkor érése során nem kapott elég levegőt. Ilyenkor forgassuk át, és rétegezzünk bele száraz, rostos anyagokat, mint amilyen a szalma vagy a faforgács. A komposztdomb kiszáradását megelőzhetjük, ha a tetejére fűnyesedéket vagy lombot teszünk. A szerves anyag felaprítása gyorsítja az érlelést, de kapható a gazdaboltokban érésgyorsító, korhadáselősegítő anyag, amely egyben a vízet is megköti.

TENNIVALÓK A ZÖLDSÉGESKERTBEN

A gyökeres zöldségféléket (sárgarépa, petrezselyem, cékla, zeller, pasztinák) és a fekete retket  szedjük fel a hónap végén és nedves homokban vagy fűrészporban tároljuk. A kifejlett zöld paradicsomot is szedjük le, fagymentes, világos helyen beérik. Az őszi vetésű spenótot, áttelelő salátát locsoljuk és tartsuk gyommentesen. Fűtetlen fólia alá még vethetünk a hónap elején hónapos retket, tépősalátát, galambbegy salátát és zsázsát.
A metélőhagymából és metélőpetrezselyemből ássunk ki egy pár tövet a konyhakertből és cserépbe ültetve ablak mellett egész télen át szedhetjük leveleiket. Erre a célra a legalkalmasabb a fűszerkorongok hajtatása. Kapható a szaküzletekben metélőpetrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma korong. Ez egy cserép méretű dupla szűrőpapír, melyben egyenletesen elosztva drazsírozott magok találhatók. Egy háromnegyedig földdel megtöltött cserépbe ráhelyezzük a vetőmagkorongot, vékonyan betakarjuk földdel és meglocsoljuk. Napfényes helyen két-három héten belül kihajt, a tél közepén már szedhető is a friss zöld fűszer. A bimbóskel, póréhagyma, kelkáposzta maradhat kint a kertben és a tél folymán is szedhető. A sütőtök édesebb ízű lesz, ha kint hagyjuk, hogy az első dér megcsípje.

DÍSZKERT
Tisztítsuk ki a virágágyásainkat, az egynyáriak maradványait tegyük a komposztba, az elvirágzott évelőket vágjuk vissza a föld felett 5-10 cm-re. A fagyra érzékeny gumókat (dália, kardvirág, gumós begónia, kána) szedjük fel és pincében, nedves homokban, fűrészpórban teleltessük át. A kiszedett tövek helyére ültethetünk árvácskákat, díszkáposztát , amelyek télen is mutatós növények. Október közepétől a fagyokig nyílnak a tipikus őszi virágok, a krizantémok, melyeket "temetővirágnak" is neveznek. Vágott virágként is sokáig diszítenek. Az elnyílt tea- és parkrózsákat 50-60 cm magasan metszük vissza, az elszáradt részeket vágjuk ki. A végleges szakszerű metszést tavasszal fogjuk elvégezni. Az elterebélyesedett futó- és törzses rózsát metszük vissza. A sövényeket, díszcserjéket is most vágjuk vissza, mivel már nem növekednek. A dézsás növényeket, amíg csak lehet tartsuk kint a szabadban az első erősebb fagy előtt vigyük fagymentes, világos helyre és kezdjük ritkábban locsolni. A muskátlik ládáikban maradhatnak. 15-20 centire vágjuk vissza őket behordás előtt. A legszebben 5-10 °C-os, nagyon világos helyiségben telelnek. Október elején még vethetünk fűmagot, a meglévő gyepet tisztítsuk meg a levelektől, gereblyézzük át és szórjunk rá komplex műtrágyát, 4-5 dkg/négyzetméter mennyiségben.

GYÜMÖLCSÖS
A naspolya a legkésőbben érő gyümölcsféle, az első fagy után szedhetjük. A lombhullás után tisztogathatjuk a gyümölcsfáinkat a vízhajtásoktól és az elszáradt, beteg ágaktól. A fák körül szórjunk ki komplex műtrágyát és ássuk be a földbe.
Lombhullás után kell telepíteni a kevésbé fagyérzékeny gyümölcsfákat, az almát, a körtét, a szilvát és a bogyósokat. A kényesebb kajszit, őszibarackot, diót, szedret és kivit tanácsosabb tavasszal vásárolni és ültetni. A tárolóban ellenőrizzük hetente a télire elkaktározott gyümölcsöket. Válogassuk ki a penészes, rothadt terméseket, hogy ne terjedjen át a fertőzés az egészséges gyümölcsökre.