Aktuális híreink

 Július   Augusztus

KERTÉSZKEDÉS JÚLIUSBAN

A nyár folyamán folyamatosan örvendhetünk a munkánk gyümölcsének, hisz egy gondosan megtervezett kiskertből a család zöldség- és gyümölcs igényének nagy részét kielégíthetjük. Ezért nyáron is vethetünk másodvetésben: tépősalátát, uborkát, bokorbabot, céklát, nyári retket és kínai kelt, brokkolit, őszi karfiolt.
A gondosan összeválogatott egynyári virágágyások most a legszebbek. Az évelő és kétnyári virágok (árvácska, csillagfürt, nefelejcs, törökszegfű, százszorszép) magjait most kell vetni, de vigyázzunk, mert árnyékolás és rendszeres locsolás nélkül nem fognak kikelni!

ZÖLDSÉGESKERTBEN

A termés betakarítása, az ápolási munkák (a locsolás és a gyomlálás főként) és a másodvetés a legfontosabb tennivalók.
A korai karfiol már szedheto. A kései fajtáknál a tuzo naptól védeni kell a karfiol rózsáját. Legegyszerubb, ha egy levelét letörjük, és ráhajlítjuk a fehér termésre. A korai paradicsom is érik, a spárgatök és a cukkini is bőven hozza termését. A zöldbabot és az uborkát hetente szedjük. A veteményesben, ha eddig elmaradt, pótoljuk a futóbab és a folytonnövő paradicsom karózását. A paradicsomtöveket vissza vághatjuk harmadik-negyedik fürtjük felett, mert akkor nagyobbak lesznek bogyóik, az oldalhajtásokat (hónaljhajtásokat) pedig mielőbb távolítsuk el, hogy ne szívják el feleslegesen a tápanyagot.
Az öntözésnél a legfontosabb, hogy elegendő vizet kapjanak a növények. A jó öntözés biztos jele, ha már nem szivárog be gyorsan a víz, hanem néhány pillanatra megmarad a felszínen. A felületes öntözés, kevés vízzel többet árthat, mint amennyit használ, mivel nem jut el a gyökérzetig. A gyökerek felhúzódnak a felszín felé a víz után és ezt követően gyorsabban kiszáradnak. Arra is ügyeljünk, hogy a fák és bokrok alatt lévő növényeket is alaposan öntözzük meg.
A növényvédelemnél vigyázzunk a permetezéssel, hogy az előírt várakozási időt pontosan betartsuk. A legtöbb gond a csigákkal van, melyekre különböző trükköket (sörcsapda, hamú, mész) alkalmazhatunk, de a legbiztosabb a csigaölő granulátum kiszórása. Jó tanács:

  • A csigák búvóhelye a nedves, árnyékos kert. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, hogy ne bújhassanak meg köztük a csigák.
  • Eső, locsolás következtében összetömödőtt talajt alaposan lazítsuk fel.
  • Csigákkal fertőzött kertben kivételesen reggel locsoljunk, hogy éjszakára ne maradjon nedves talaj, ahol megbújnak a csigák.
  • Helyezzünk ki a veteményeskertbe nedves rongyot, deszkát vagy mulcsot éjszakára. Reggel szedjük össze őket és semmisítsük meg a bennük lévő csigákkal együtt.
  • Vessünk bársonyvirágot a zöldségeskertbe, mivel ezt a csigák nagyon kedvelik, ezt részetítik előnybe és kevésbé támadják meg a salátánkat vagy a többi zöldségfélét. Biokertészeti tapasztalatok szerint a kerti zsázsának csiga- és levéltetű-riasztó hatása is van. Csigával fertőzött helyeken két-három sor zsázsa távol tartja a kártevőket a káposztaféléktől, salátáktól.

DÍSZKERTBEN

Az egynyári virágoknál (dália, körömvirág, rézvirág, bársonyvirág stb.) rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat, hogy hosszabban virágozzanak. A szárazkötészeti célra alkalmas virágokat (sóvirág, szalmavirág, bíborka) a teljes kinyílásuk előtt szedjük és a virággal lefele lógatva, árnyékos helyen szárítsuk. A muskátlit és a rózsát 2-3 hetente tápoldatozzuk, itt is az elnyílt virágokat mielőbb távolítsuk el. A tavaszi virágzásra szánt kétnyári és évelő virágok magjait most vetjük. A vetést kelésig árnyékoljuk és nedvesen tartjuk. A pázsitot rendszeresen locsoljuk, hetente nyírjuk és szárazság esetén ne vágjuk túl rövidre.

GYÜMÖLCSÖSBEN

A zöldmetszések ideje a július, főként a vízhajtásokat távolítsuk el rendszeresen, hogy ne vonják el a tápanyagot feleslegesen.

  • A nyáron végzett zöldmetszés előnye, hogy a metszéssel ejtett vágási sebek hamarabb behegednek, ennek következtében kisebb a betegségek fertőzésveszélye.
  • A nyári metszés célja, hogy a gyümölcsfa minél szellősebb legyen, több nap érje a korona belsejét, ezzel is elősegítve a gyümölcsök beérését a szín, aroma és illatanyagok kialakulását.

A kártevők, gombás betegségek ellen permetezzünk szerrel és szórjunk ki műtrágyát a fák koronája alá, majd kapával dolgozzuk bele a földbe. A megfelelő ásványianyag (főleg kálcium) tartalmú gyömölcs jobban tárolható télire.