Aktuális híreink

 Szeptember    Október   November

NOVEMBERI TIPPEK KERTBARÁTOKNAK

Az igazi kertbarát a téli hónapokban is talál magának elfoglaltságot a növényei körül. A szobai dísznövények, a kinti örökzöldek megfelelő vízellátást igényelnek. A télire elraktározott zöldségféléket, gyümölcsöket időnként ellenőrzni kell, hogy a beteg, hibás, rothadásnak indult terméseket eltávolítsuk.
Az áttelelő madarak etetése is kellemes szórakozás a hosszú téli hónapokban. Általános szabály, hogy etessünk időben és rendszeresen ! Annak, aki a hasznos madarakat a téli etetésnél a kertjébe csalogatja kevesebb panasza lesz a kártevőkre. Fontos, hogy olyan etetőberendezéssel rendelkezzünk, amely a madarak számára könnyen hozzáférhetően, esőtől, hótól védve tárolja az élelmet. A legtöbb áttelelő madarunk rovarevő. Ezért már novembertől kezdjük el az etetésüket és áprilisig folytassuk, amikor már megjelennek az első rovarok. Helytelen csak fagy idején és nagy hóban etetni. Az eledelt főként reggel és délután szórjuk ki. Télen csak 8 órát van világos, így a madarak 16 órán át nem táplálkoznak Amennyiben egy madár 24 órás fagy után nem jut élelemhez halálra van ítélve. A napraforgómag olajtartalma nagyon magas, ezét fontos a madarak élelmezésében.
A forgalmas téli etető látványosságot is kínál, ami kikapcsolódást, felüdülést nyújt. Egyben alkalmas arra, hogy gyermekeinkkel megszerettessük a madarakat és rajtuk keresztül az egész természetet.
Az ünnepi asztalunkra készítsünk díszt élő virágokból, ültessünk jácintot, nárciszt, tulipánt szép formás edényekbe, a földjük felszínét pedig borítsuk be mohával, hogy még mutatósabbak legyenek. A jácintot tehetjük csak vízbe is egy keskeny szájú üvegedénybe, úgy, hogy a hagyma alsó harmada érintkezzen a vízzel. A hagymákkal beültetett edényeket helyezzük 12 0 C fokos helységbe. Körülbelül 8 hét múlva megjelennek az első virágos hajtások. Ne feledjük el idejében beszerezni a búzamagot, hogy Luca napján (december 13-án) elvethessük a népszokás szerint.
A téli hónapokban a szervezetünk ellenállóképességét csíranövények fogyasztásával fokozhatjuk. Sokan nem kellő gondossággal hajtatják ki az apró magvakat, így vagy elrohasztják, vagy csírázás közben kiszárítják a magokat. Kapható emeletes csíráztató edény is, de amennyibben naponta legalább 2-3-szor nem öblítjük át a csírázó magvakat friss vízzel könnyen bepenészednek. A drága csíráztató edények helyett használhatunk egyszerűen egy tányérra helyezett szűrőpapírt, amit jól benedvesítünk és a megmosott magokat vékony rétegben ráhelyezzük. Rendszeres átöblítés mellett fajtól függően 3-4 nap alatt ehető csíranövényeket kapunk. Csak csávázatlan, lehetőleg bio magvakat használjunk erre a célra. A búza, hagyma, retek, mustár, zsázsa, csicseri borsó, napraforgó, vöröskáposzta, brokkoli csírák külön-külön és összekeverve is kiváló csemege kefirbe, joghurtba, vagy vajaskenyérre szórva. Két receptet ajánlok kipróbálásra:
Lucernacsíra saláta 1 személyre
Hozzávalók: 10 dkg lucernacsíra, 10 dkg fejes saláta, 5 dkg lila hagyma, 5 dkg paradicsom, szurokfű, só, borecet, olivaolaj
A salátát csíkokra vágjuk, összekeverjük nagyon vékonyra aprított lila hagymával, szeletelt paradicsommal és a lucernacsírával. Pár csipet apróra vágott friss szurokfűvel, sóval, pár csepp borecettel, olívaolajjal ízesítjük.
Zsázsacsíra saláta 1 személyre
Hozzávalók: 15 dkg zsázsacsíra, 1 dl joghurt, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 1 teáskanál finomra vágott metélőhagyma, citromlé, só.
A paprikát és a paradicsomot vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a csírával. A joghurtba belekeverjük a metélőhagymát, pár csepp citromlével, sóval izesítjük és a salátára öntjük.

Jó étvágyat kívánok a bátor ínyenceknek, akik valószínű a mustárcsíra enyhén csípős ízétől se riadnak meg és sokféle csíranövényt kipróbálnak!