Lucerna (Medicago sativa L.)


Sokrétűen felhasználható, magas fehérjetartalmú pillangós takarmánynövény. Sok karotint tartalmaz. Növeli a talaj termékenységét, szárazságtűrő, a szélsőséges hőmérsékleteket jól viseli. Termesztése biztonságos, jól bírja a hazai mostohább időjárási viszonyokat. Nitrogénszükségletét a levegő nitrogénjéből is tudja fedezni. Dús gyökérzetével növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, javítja annak szerkezetét. Telepítését követően évekig fedi a talajt, nem igényel rendszeres talajmunkákat, lejtős területen mérsékli a talaj lemosódásának veszélyét.
A talajjal szemben kifejezetten igényes. A vastag termőrétegű, mészben gazdag talajokat kedveli.

Vetési idő: kötöttebb talajon telepíthetjük tavasszal, április közepén, laza talajon, homokon, nyár végén, augusztus első felében. Csírázása már 2-3 0C -os talajhőmérsékleten megindul.
Vetési mélység: kötött talajon1-2 centiméter, laza talajon 2-3 centiméter mélyre vetjük, 12 centiméteres sortávolságra vagy szórt vetéssel. Fontos, hogy a magágy nedves legyen.
Ápolása: bár szárazságtűrő, a talaj vízkészletével rosszul gazdálkodik, ezért az öntözést meghálálja
Vetőmagigény: 150 - 200 g / 100 m2
Betakarítása: A lucerna vegetatív fejlődése 32-38 nap alatt befejeződik, így évente háromszor, négyszer is kaszálhatjuk, ügyelve arra, hogy a rizóma ne sérüljön. A tavaszi vetésű lucernát az első évben először lilabimbós állapotban vágjuk. A második évben is hagyjunk egy növedéket a virágzás kezdetéig kifejlődni, a többit pedig zöldbimbós állapotban kaszáljuk. A lucernatelepítés 3-4 évig fenntartható.

vissza...