Gazdasági növények
 

Takarmányrépa
(Beta vulgaris L var. crassa Mausf)

Cukorrépa
  (Beta vulgaris L. convar. altissima)

A takarmányrépát elsősorban a tehenészetekben etetik, de felhasználható a lovak, sertések és növendék állatok takarmányozásában is. Amidokban gazdag.
bővebben...
A cukorrépa fontos ipari növényünk, elsősorban cukrot állítanak elő belőle. A leveles répafej kitűnő takarmány.
bővebben...
Tarlórépa (Kerékrépa)
(Brassica rapa L. var rapifera Mtzg.)
Seprűcirok
(Sorgum vulgare Pers. var. Technikum)
Takarmányozásra és emberi fogyasztásra egyaránt alkalmas. Édeskés ízű. Régebben kerékrépának is nevezték és az étkezési káposztáshoz hasonlóan savanyítva is fogyasztották.
bővebben...
Elsősorban seprűkészítésre használják, de szemtermése takarmányozásra is alkalmas. A többi cirokhoz hasonlóan különösen melegigényes növény. A szárazságot nagyon jól tűri.
bővebben...
 
Facélia (Phacelia tanacetifolia Benth.)

Mustár (Sinapsis alba)

A közönséges mézontófű vagy facélia egyéves mézelő növény. Nagy zöldhozama és szerteágazó gyökérzete miatt kedvelt zöldtrágyanövény.
bővebben...
A mustárt elsősorban emberi étkezésre használják, de zöldtakarmánynak és zöldtrágyának is kitűnő. Zöldtrágyaként rendkívül kedvező talajszerkezetet hagy hátra. Jó mézelő növény.
bővebben...
   

Köles (Panicum miliaceum L.)

Mohar (Setaria italica L.)

Az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény. Elsősorban abraktakarmányként hasznosítják, de emberi fogyasztásra is alkalmas. Kitűnő kása készíthető belőle de búza- és rozsliszttel keverve kenyérsütésre is alkalmas.
bővebben...
A mohart abrak- és zöldtakarmányként, valamint szénaként termesztik. Magját baromfiakkal etetik, de ledarálva a többi háziállat is szívesen fogyasztja. Kitűnő madáreleség. Régebben kását is készítettek belőle.
bővebben...
   

Fénymag, kanáriköles
(Echinochloa frumentacea)

Olajlen (Linum usitatissimum L.)

A fénymag az egész országban termeszthető igénytelenebb növény. Magja nagy tápértékű madáreleség és szálastakarmányként is felhasználható. A jövő takarmánynövénye. Egyéves, gyorsan növő növény. Melegkedvelő, a szárazságot jól tűri.
bővebben...
Az olajlen magja kitűnő madáreleség és egyéb állatok takarmányozásában is felhasználható. Díszítő hatása miatt is vetik. Olaja sok különböző telítetlen zsírsavat tartalmaz. A lenolaj kinyerése után visszamaradó lenmagpogácsa vagy -dara kiváló abraktakarmány.
bővebben...
   

Szudánifű (Sorghum sudanense)

Szemes cirok (Sorghum bicolor)

A szudáni fű laza bugájú, vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokváltozat. Kitűnően sarjadzik, többször is kaszálható. Zölden etethető, silózható és nyári, aszályos időszakban a szarvasmarhák legelőjéül szolgál. Cirokfűnek is nevezhetik.
bővebben...
A szemes cirkokat elsősorban abraktakarmányként hasznosítják, de néhány fajta szára lédús és nagy cukortartalmú így siló- vagy zöldtakarmányként is számításba jöhet.
bővebben...
 

Silócirok (Sorghum dochna F.)

Takarmányrepce
(Brassica napus L. convar. oleifera)

A silócirok cukorcirok egyik fajtája. Zöldtermése nagy, levélzete dús, a szár lédús és a leve sok cukrot tartalmaz. Talajjal szemben nem igényes, de a legjobb eredményt a jó kukoricatermő termő földek adják. Szárazságtűrő.
bővebben...
A repce felhasználása rendkívül sokrétű. Régen világítóolajat, napjainkban elsősorban étolajat, margarint készítenek belőle. Az étolaj és margaringyártásból visszamaradó repcedara sok fehérjét tartalmazó abraktakarmány.
bővebben...
 

Lucerna (Medicago sativa L.)

Vöröshere (Trifolium praetense)

Sokrétűen felhasználható, magas fehérjetartalmú pillangós takarmánynövény. Sok karotint tartalmaz. Növeli a talaj termékenységét, szárazságtűrő, a szélsőséges hőmérsékleteket jól viseli. Termesztése biztonságos, jól bírja a hazai mostohább időjárási viszonyokat.
bővebben...
Nagy tömeget adó, magas fehérjetartalmú, pillangós takarmánynövény. A belőle készült takarmány a lucernával egyenértékű. Kétéves növény, de kedvező körülmények között a harmadik évben is jó termést adhat. Nagy vízigényű. A telet jól bírja. A nitrogént képes a levegőből is felvenni.
bővebben...
 

Fehérhere (Trifolium repens L.)

Baltacim (Onobrychis viciaefolia)

A fehérhere legnagyobb jelentősége az állandó rét- és legelőterületeken van, ahol a gyepek termésének a minőségét javítja. Indáival terjedve jól kitölti a gyep hézagait, ezzel véd a gyomosodástól...
bővebben...
A baltacim tápértéke nagy, megegyezik a lucernáéval, sőt étrendi hatása még annál is kedvezőbb. Nem puffasztó hatású, ezért zölden is legeltethető, de általában zöldtakarmányként vagy szénaként hasznosítják. Jó mézelő növény.
bővebben...
 

Bíborhere (Trifolium incarnatum L.)

Tavaszi bükköny (Vicia sativa L.)

A gyenge termőképességű, meszet legalább nyomokban tartalmazó talajok egyéves, áttelelő, rövid tenyészidejű pillangós takarmánynövénye. A legkorábban takarmányozható pillangósunk. Termesztik zöldtrágyának is. Vethetjük rozzsal és búzával is. Meleg- és vízigényes növény.
bővebben...
Nagy tömegű zöldtakarmányt adó növényünk. A talaj iránt nem igényes, de a tápanyaggal közepesen ellátott, középkötött, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A szárazságot rosszul viseli. Elsősorban az Alföldön termeszthető sikerrel.
bővebben...
 

Pannon bükköny (Vicia pannonica)

Takarmányborsó (Pisum sativum L.)

Kiváló minőségű zöldtakarmányt ad. Takarmányértéke a bükkönyök közül a legmagasabb. Képes megkötni a levegő nitrogénjét és a talajban nagy mennyiségű nitrogént hagy hátra. Kis gyökérzete miatt kevésbé szárazságtűrő.
bővebben...
A borsó ma a legnagyobb területen termesztett hüvelyes növény Magyarországon. A takarmányborsókat abrak- és zöldtakarmánynak termesztjük.  A takarmányborsók általában kifejtőborsók.
A borsó rövid tenyészidejű (80-100 nap).
bővebben...
 

Csillagfürt ( Lupinus luteus, Lupinus albus)

Takarmányfű keverékek

Zöldtakarmánynak illetve zöldtrágyának termesztik. Megkülönböztetünk egynyári, áttelelő és évelő csillagfürtöket. A gyenge termőképességű, savanyú homoktalajok takarmánynövénye. Képes megkötni a levegő nitrogénjét.
bővebben...
A gyepek telepítéséhez általában több fűfajt használnak nagyobb mennyiségben. Ezek az angolperje, vörös csenkesz, felemás levelű csenkesz, réti perje és a tarackos tippan. A termőhelyi adottságok, és a leendő használat módja szerint kell megválasztani a fűmagkeveréket.
bővebben...
 

Pázsit fűmagkeverékek

Kukorica (Zea Mays)

- Sport
- Pázsit gyepkeverék
- Golf gyepkeverék
- Park gyepkeverék
- Árnyékfű
- Szárazságtűrő keverékek

bővebben...
A kukorica a legnagyobb potenciális termőképességű abraktakarmány-növényünk. Száraz körülmények között is képes kétszer annyi szárazanyagot előállítani, mint más növények.
bővebben...
 
 
lap teteje