Gyepek - Pázsitok


Legyen egy kis "zöld sziget" a házunk körül!

A szép pázsit a parkok és kertek ékessége. Nyáron egymáshoz kapcsolja a kert különböző részeit, a virágágyakat, a bokrokat, sziklakertet. Télen zöld színével életet visz az egyhangú látványba. A zöldfelületek természetesebbé teszik környezetünket, pihenésünket, felüdülésünket szolgálják. Saját kertjében bárki maga is elvégezheti a gyeptelepítést, ha a szükséges alapvető ismeretek birtokában van. A telepítés és ápolás legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaltuk össze:

- A talaj előkészítés
- A telepítés ideje
- A vetés módja
- Vetőmagmennyiség
- Öntözés
- Trágyázás
- Pázsitok, gyepek nyírása
- Az idény utolsó munkálatai
- Különféle gyepápolási módok
- Fűfajták

TÁBLÁZAT


A talaj előkészítés

A házikertek talaját célszerű minél jobban előkészíteni a telepítésre, hogy tartos, szép gyepünk legyen. Ásás előtt szórjunk a felszínre trágya- és talajjavító anyagokat. Erősen kötött (agyagos) talajokat homok és szalmás istállótrágya bekeverésével tudjuk lazítani. A nagyon könnyű homok talajokhoz tőzeget, vagy agyagos talajt keverjünk. A felásott talaj felszínét egyenletesen elmunkáljuk és hagyjuk néhány hétig leülepedni, csak azután vessük bele a fűmagot. Így a kikelt gyomokat még vetés előtt kiírthatjuk.

A telepítés ideje

Kedvező időpont a kora tavasz és a nyár vége (augusztus vége, szeptember eleje). A legalkalmasabb augusztus 20-tól szeptember 15-ig, ilyenkor még meleg a talaj és nem valószínű a vízhiány. Az áprilisi magvetés, ha száraz a nyár több öntözést igényel. Abban az esetben, ha a vetést rendszeres öntözéssel állandóan nedvesen tudjuk tartani, elvileg a tenyészidőszakban bármikor telepíthetünk. Száraz, meleg időszakban vigyázzunk, mert ha a talajfelszín kiszárad, a csíranövények igen rövid idő alatt elpusztulnak. Vetéskor figyeljünk arra, hogy az időjárás legyen enyhe és szélcsendes.

A vetés módja

Vetés előtt a talajfelszínt hengerezéssel, vagy lábra erősített deszkalapokkal tömörítjük. Alaposan rázzuk össze a fűmagkeveréket és mérjük ki a kívánt mennyiséget. Nagyon fontos, hogy a magvak egyenletes elosztásban és ne túl mélyre kerüljenek a földbe. Tanácsos a magot 4 egyenlő részre osztani és az ábra alapján haladva vetni, így csökkenthető, a kihagyott foltok esélye. A magkeveréket a talajra szórjuk, sekélyen ( 0-1,5 cm) bemunkáljuk, majd alaposan lehengerezzük. Igen kedvező, ha hengerezés előtt vékony komposztréteget szitálunk az elvetett területre. A csíranövények általában a vetés után 7-21 nappal jelennek meg.

Vetőmagmennyiség

A szükséges vetőmagmennyiség nagymértékben függ a fűmagkeveréket alkotó komponensektől, mivel a pázsitfűvek magja eltérő nagyságú. Általánosan elfogadott irányelv, hogy négyzetcentiméterenként 2-3 magot vessünk, azaz 30-40g-ot négyzetméterenként.

Öntözés

Vetés után az öntözővizet finom eloszlású permet formájában juttassuk ki, nehogy összemossuk a sekélyen vetett magvakat. Soha ne öntözzünk a déli hőségben, ilyenkor a kijuttatott víz akár 40%-a is elveszik. Öntözésenként 20 l/m2 (20 mm) vizet adjunk. A talajt legalább 8-10 cm mélységig áztassuk át. Soha ne öntözzünk úgy, hogy csupán a felszín nedvesedjen át.
Fokozzuk a szárazságtűrést, ha a következőket betartjuk:
Ősszel levegőztessük a tömörödött talajt és utána szórjunk rá vékonyan jó minőségű apró moezsáa földkeveréket.
Ne vágjuk le túl alacsonyan a füvet (min. 4-5 cm), hagyjuk valamivel hosszabbra száraz időben.
A nyíradékot hagyjuk a gyepen szárazság idején
Rendszeresen végezzük a tápanyagutánpótlást. Évente egyszer juttassunk ki foszfortartalmú műtrágyát a gyökérzet egészséges fejlődése érdekében
Ősszel távolítsuk el az elhalt fűmaradványokat

Trágyázás

A gyepnövényeknek elsősorban nitrogénre van szükségük, melyet tenyészidőszakban, több részletben (4-5-szöri megosztásban) kell kiszórni. Évente 60-160 g/m2 pétisó kiszórása javasolt, száraz fűre (nehogy perzselést okozzon), egyenletesen, nyírás után. Ezt követően öntözzük meg a gyepet. Tartós hatású környezetkímélő nitrogén műtrágya egyszeri kijuttatásával biztosíthatjuk a gyep éves nitrogénigényét. A foszfor- és kálium műtrágyát ősszel, a tél beállta előtt kell kijuttatni.

Pázsitok, gyepek nyírása

Első nyírás 8 cm-es magasságnál ajánlott, vigyázva arra, hogy ne életlen késsel dolgozzunk, mert az gyökerestől kitépheti a füvet. Őszi vetésnél nincs szűkség több fűnyírásra tavaszig. Sohasem szabad a levélfelület egyharmadánál többet levágni. Szárazságra hajló viszonyok között kedvezőbb, ha 5 cm magasan tartjuk a pázsitot. Tavasszal 5-6 naponként, nyáron 12-15 naponként nyírjuk a füvet. Ha az ősz csapadékos szintén rövidül a nyírásidő. Az idény utolsó nyírását október első harmadában javasoljuk elvégezni.

Az idény utolsó munkálatai

Ősz végén tisztítsuk meg a gyepet a lehullott levelektől és más hulladékoktól. A hideg idő beálltával ne járkáljunk a gyepen, ha nedves, vagy fagyott a fű.

Különféle gyepápolási módok

A legfontosabb ápolási munkák a tápanyagellátás, öntözés és nyírás. Szükség szerint elvégzendő a hengerezés, talajszellőztetés és a gyomírtás.

Hengerezés: kelés után elősegíti a bokrosodást és később a könnyű, középkötött talajon a füvek vegetatív fejlődését. A túlzott hengerezés tömörít, de mindenképpen hengerezzünk tavasszal, ha az utófagyok okozta felfagyás tapasztalható a gyepben.

A talaj szellőztetése: elengedhetetlen kötött talajon, és régi összetaposott gyepen, ahol tömött gyökérnemez alakul ki. Így a csapadék és az öntözővíz nehezen hatol be a talajba, romlik a talaj légátjárhatósága és megjelennek a mohafajok. Erre a célra a gereblyézés nem hetékony, vasvillával, ásóvillával képezhetünk 5-15 cm mély lyukakat.

Gyomírtás: végezhető mechanikus- (kézi gyomlálás, szétvágás, felgereblyézés-kúszó gyomoknál) és kémiai módszerrel (gyómírtókkal). A szelektív gyomírtószerek a kétszíkű gyomokat elpusztítják, beleértve a gyökereiket is, de a fűvet megkímélik, feltéve, ha az előírt adagban alkalmazzuk. A gyomírtást követően a nyírással várni kell, amíg a gyomokon az elhalás tűnetei jelentkeznek.


A pázsitok telepítéséhez általában öt fűfajt használnak nagyobb mennyiségben. Ezek az angolperje, vörös csenkesz, felemás levelű csenkesz, réti perje és a tarackos tippan. A termőhelyi adottságok és a leendő használat módja szerint kell megválasztani a fűmagkeveréket. Állandóan kapható keverékeinket a piaci igények és több évtizedes szakmai tapasztalatok alapján, a legjobb gyepnövényfajták vetőmagjaiból állítottuk össze.

"Sport" gyepkeverék sportpályák, játszóterek, nagy igénybevételnek kitett gyepterületek létesítésére és felújítására alkalmas. Gyors kelésű, tartós gyepet ad. Elsősorban kötött talajokra javasolható.

"Pázsit" gyepkeverék igényes gyepfelületek kialakítására alkalmas, lakóházak, üdülők körül, parkokban, közterületeken. Vioszonylag rövid idő alatt igen szép, mutatós gyepfelületet ad. A talaj iránt kevésbé igényes, terhelhetősége nagy.

"Golf" gyepkeverék a legigényesebb pázsit, létesítése és fenntartása a legköltségesebb. Szakszerű kezelés mellett hosszú élettartamú, sűrű, világoszöld szőnyegszerű pázsitot biztosít.

"Park" gyepkeverék a nagyobb felületek, parkok, ligetek, vikend telkek gyepesítésére alkalmas. Félárnyékos helyekre is megfelelő. Létesítésük és fenntartásuk az előző keverékhez viszonyítva jóval olcsóbb.

"Árnyékfű" olyan helyekre, ahol a hagyományos fűfajokból álló gyep nem tűrné a fényhiányt. A felemás levelű csenkesz és a juhcsenkesz alkalmas olyan keverékek előállítására, melyek fák alatt, árnyékban is szép gyepet alkotnak.

 

lap teteje