Aktuális híreink

 Szeptember   Október   November

SZEPTEMBERI TENNIVALÓK A KISKERTBEN

Augusztus 20.-a után hirtelen véget ér a forró nyár és hüvösebbre fordul az idő. A várt eső is megérkezik és végre felfrissül minden. Még a kiégettnek tűnt fű is kezd kizöldülni, minden felfrissül. Minden nappal egyre hűvösebbek a reggelek, és a zöld táj is színesedik.
Idén a szőlő is két héttel korábban érik, ha nem igyekezünk a szürettel a darazsak megelőznek. Szüret előtt a présházat ajánlatos kimeszelni, a hordókat és edényeket elmosni. A gyümölcs tárolására szolgáló rekeszeket, ládákat szintén mossuk ki, majd a napon szárítsuk meg, így elejét vehetjük a tárolási betegségeknek.

TENNIVALÓK A ZÖLDSÉGESKERTBEN

Az augusztus végén elvetett salátát, spenótot kelés után ritkítsuk és gyomláljuk. Az őszi karfiolt és a brokkolit most szedhetjük. A másodvetésben elvetett babot, uborkát is most célszerű télire tartósítani, lefagyasztani.
Még vethetünk ebben a hónapban galambbegy salátát (madársalátát), mely kora tavasszal (február-márciusban már szedhető). A legkorábbi zöldhagymát a szeptemberben elültetett dughagymából biztosíthatjuk. Ültethetünk őszi fokhagymát is pár gerezdet, biztonsággal áttelel. A bimbós kel, a póréhagyma és a leveles kel télálló zöldségfélék, a szabadban telelhetnek és még a kellemes, késő őszi napokon is fejlődnek. A póréhagyma tövét fel kell tölteni földdel ahhoz, hogy hosszú, fehér szárrésze alakuljon ki.
Most a legalkalmasabb az idő a rebarbara szaporítására. A fagyérzékeny fűszernövényeket (rozmaring, bazsalikom) az első fagyok előtt vigyük be a konyhaablakba. A metélőhagymát és metélőfokhagymát is ássuk ki és ültessük cserépbe, hogy télen is szedhessük a konyhaablakból a friss leveleiket.
A hűvösebb éjszakákra biztosítsunk a melegigényes zöldségféléknek (paprika, paradicsom, tojásgyülöcs) fóla takarást. A gyökérzöldségeket ne szedjük fel túl korán, mivel még sokat fejlődnek az ősz folyamán. A sárgarépát az első fagyok előtt szedjük fel, a petrezselyem hidegtűrő, ha bentmarad pár tő a földben az enyhe téli napokon szedhető. Betakarítás után a beteg növényrészeket semmisük meg, ne keverjük a komposztba, mert jövőre ismét fertőzhetnek.

VIRÁGOSKERTBEN
Már augusztus végétől pompáznak a tarka őszirózsák. Most virít a kúpvirág (Rudbeckia), a Kleopátra tűje (Cleome) és a bársonyvirág (Tagetes). Ez a hónap a tavaszi nyíló évelő hagymás virágok ültetési ideje, mert így a hideg beálltáig meggyökeresedik. A tulipánhagymákat ráérünk október közepéig kiültetni, de a nárcisz, jácint, gyöngyike és a harangvirágú scilla most kerüljön földbe. A kisebb hagymákat 5-8 cm mélyre, a nagyobbakat 10-15 cm mélyre ültessük. Szeptember legmegfelelőbb évelő cserjék, bokrok, örökzöldek, sövények ültetésére (borbolya, rhododendron, bukszus, tuja, bükk, magyal, tűztövis, mogyoró, galagonya, vadrózsa). A fenyőféléket is most a legjobb ültetni. Figyeljünk arra az általános szabályra, hogy az ültetőgödör kétszer akkora legyen, mint a növény földlabdája, aljára kerüljön szervestrágya, humusz, de a gyökereket 10 cm-es földréteggel válasszuk el a trágyától, különben kiégnek. A növényt jól iszapoljuk be, töltsük fel a gödröt jó minőségű termőfölddel. Végül kötözzük ki karóhoz a fiatal csemetét (díszfát, gyümölcsfát egyaránt), hogy a szél ne tehessen kárt benne. A földet a növény körül jól tapossuk meg a növény körül, majd kis tányért alakítsunk ki és alaposan öntözzük meg. Konténeres csemetéket ugyanolyan mélyre ültessük, mint amilyen mélyen eredeti helyükön voltak.
GYEPÁPOLÁS
Az összefilcesedett, elmohásodott felszínt lazítsuk fel. A kopasz foltokba vessünk fűmagot, mely gondos locsolás mellett hamar kikel és megerősödik a fagyokig. Szeptember végén nyírjuk utoljára a gyepet kb 6 cm hosszra. Az új fűtelepítésre a legalkalmasabb ez a hónap. Az őszi vetés sokkal biztonságosabb, mivel jobban biztosíthatjuk a nedvességet a kelés idején. A májusi rovatban részletesen ismertettük a fűtelepítést lépésről-lépésre, a talajelőkészítéstől az első nyírásig. Most a forgalomban lévő fűmagkeverékek kiválasztásáról szeretnénk tájékoztatást adni:
"Sport" gyepkeverék sportpályák, játszóterek, nagy igénybevételnek kitett gyepterületek létesítésére és felújítására alkalmas. Gyors kelésű, tartós gyepet ad. Elsősorban kötött talajokra javasolható.

"Pázsit" gyepkeverék igényes gyepfelületek kialakítására alkalmas, lakóházak, üdülők körül, parkokban, közterületeken. Vioszonylag rövid idő alatt igen szép, mutatós gyepfelületet ad. A talaj iránt kevésbé igényes, terhelhetősége nagy.

"Golf" gyepkeverék a legigényesebb pázsit, létesítése és fenntartása a legköltségesebb. Szakszerű kezelés mellett hosszú élettartamú, sűrű, világoszöld szőnyegszerű pázsitot biztosít.

"Park" gyepkeverék a nagyobb felületek, parkok, ligetek, vikend telkek gyepesítésére alkalmas. Félárnyékos helyekre is megfelelő. Létesítésük és fenntartásuk az előző keverékhez viszonyítva jóval olcsóbb.

"Árnyékfű" olyan helyekre, ahol a hagyományos fűfajokból álló gyep nem tűrné a fényhiányt. A felemás levelű csenkesz és a juhcsenkesz alkalmas olyan keverékek előállítására, melyek fák alatt, árnyékban is szép gyepet alkotnak.
"Szárazságtűrő fű" olyan keverék, mely igényli ugyan az öntözést, de jobban elviseli a nyári forróságot és képes gyorsan regenerálódni. Az egyre gyakoribb száraz, meleg nyarakat viszonylag jól tűrő pázsit fűmagkeverék. A napfénynek kitett déli fekvésű lejtők, rézsűk füvesítésére is alkalmas. Az öntözést meghálálja. A kedvezőtlen körülmények közé telepített pázsit csak akkor lesz tartós, ha a területet jól előkészítjük, szakszerűen vetjük és a pázsit megerősödéséig kiemelten ápoljuk.

GYÜMÖLCSÖSBEN
A lehullott faleveleket folyamatosan gyűjtsük. A többi növény számára káros anyagokat termelő dió leveleit elégethetjük. Az ősz a facsemeték ültetésének legjobb időpontja. Öntözés nélkül biztosabb a növények eredése, mint tavasszal. A szabadgyökerű növényeket lehetőleg minél hamarabb ültessük el. A konténeres csemetéket ültetésig nedvesen tartva 1-2 hétig tárolhatjuk. A csemeték beszerzésekor a következőkre figyeljünk:

-rendelkezzék legalább 4-5 sértetlen, erőteljes, világos héjú és fehér belsejű gyökérággal. A gyökerek ne legyenek megbarnultak vagy kiszáradtak.
-csemete törzse legyen erős és egyenes
- a koronás csemete ne legyen két évnél idősebb, mivel azok nehezebben gyökereznek meg
- betegségtől mentesek legyenek. Gyökérgolyvás, pajzstetves csemetéket semmi esetre se telepítsünk!

Folytathatjuk az augusztustól folyamatosan érő szilva, körte, alma szedését. Amelyek akkor érettek, ha a termés egyetlen csavarással leválnak a fáról. A gyümölcsöket célszerű a szárukkal együtt tárolni, mert így tovább eltarthatóak. A naspolyát csak közvetlenül a fagyok előtt kell leszedni a fáról; ekkor a gyümölcsök fogyasztásra még nem alkalmasak, kőkemények, fanyarak és csak Karácsony tájára puhulnak, érnek meg. A birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, mely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat.
BIRSALMASAJT: Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot és a magházat kivágni. A "kukacos" birseket is nyugodtan felhasználhatjuk, de természetesen a furkált részeket vágjuk ki a húsból. Puhára kell főzni, majd a leszűrt gyümölcsöt össze kell törni, ezután addig főzzük, míg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. Minden kg tört gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk és további 10-15 percig főzzük. Keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ha kész, akkor tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert nagyon gyorsan megkeményedik. Ha megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig. Fogyasztásig celofánba csomagolva tároljuk.